Ismét Ország Közepe Klub rendezvény!

2019. február 24-n, vasárnap 17 órától a táborfalvi művházban vendég Dr. Szabó József János ny. alezredes, hadtörténész és Fekete Gyula, a Táborfalvi Mozaik szerkesztője. Fellép a Bazslicska Citerazenekar Sáriból, Pavella Krisztina vezetésével. Várunk minden érdeklődőt szeretettel! (Aki jön, jelezzen a jozsef@birinyi.hu címre vagy a +36209346032 telefonra.) A rendezvényről tv felvétel készül. A fellépőket és a közönséget vendégül látjuk. Támogató: Táborfalva Nagyközség Önkormányzata, TKNE, Radio Dabas, Dabas Tv, MizseVÍz...
KÓTA díjas lett a 40 éves táborfalvi Csutorás Együttes

ÉLJÜNK A SZOKÁS HATALMÁVAL! Sikeres tehetségprogram a Csutorás Táborokban az EMMI és a NTP támogatásával. Beszélgetés Birinyi Józseffel, a Csutorás Együttes és a Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctábor alapítójával.

Nagykörút 2019.02.02. III. rész. hatoscsatorna


Népzenei továbbképzés

2019. január 25-27. Örkény

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA szakmai továbbképzést szervez a Nemzeti Kulturális Alap- NKA támogatásával népdalkör vezetőknek, felkészítő tanároknak, pedagógusoknak és minden fejlődni vágyó népdalénekes, népzenész számára. Jelentkezni az alábbi elérhetőségen lehet:

Varga Evelin
nepzene@kota.hu
+36-30-833-0028


Gratulálunk Kovács Lászlónak!

Kovács László, a Táborfalvi Népzenei Műhely egykori növendéke, majd tanára, a Csutorás Tábor oktatója és több kiemelkedő Pest megyei együttes vezetője, hangszerkészítő, népzenész Pest Megye Népművészetéért díjat kapott. Gratulálunk!Gyermek és Ifjúsági Citerazenakarok mezőtúri találkozója

Hagyományos december elején a Gyermek és Ifjúsági Citerazenakarok mezőtúri találkozója, amely egyben KÓTA Aranypáva Népzenei Minősítő is. A legjobbak térítésmentes Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctábor részvételt kapnak a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával, az "Éljünk a szokás hatalmával" tehetséggondozó programunk keretében.

Hely: Kossuth Lajos Általános Iskola aulája - Mezőtúr, Kossuth Lajos u. 84.
Idő: 2018. december 8. (szombat) 15:00Csutorás Borvirág Folkszínpad

CSUTORÁS BORVIRÁG FOLKSZÍNPAD Örkény városban, a VII. Forraltbor Fesztiválon, 2018. november 17 - 18-án. Az örkényi Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Tábor alapítói, tanárai, tanítványai, barátai adnak koncerteket, tartanak táncházakat. A novemberi jégvirág helyett "borvirág", mulatás, zene, tánc. VÁRUNK az ingyenesen látogatható Forraltbor Fesztiválon, a Csutorás Klubban!

Ők a 2018-as Junior Prima díjazottak

Gratulálunk Vizeli Máténak, aki a Csutorás tábor brácsa oktatója és Tóth Luca Rékának, aki óvodás korától kezdve visszatérő Csutorás táboros volt. Részletek itt>>>Népdalkör vezetői továbbképzés!!!

Időpont: 2018. OKTÓBER 26-28.
Helyszín:Pálóczi Horváth István Szakképző Iskola és Kollégium (2377 Örkény, Fő út 5-7.)

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek – KÓTA szakmai továbbképzést szervez népdalkör vezetőknek, felkészítő tanároknak és minden fejlődni vágyó népdalénekes, népzenész számára az NKA támogatásával.

Jelentkezni az alábbi elérhetőségen lehet: Varga Evelin +36-30-943-0933 nepzene@kota.hu

Csutorás Tábor 2019. ajánló

XXXIV. Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Tábor. 2019. augusztus 4 - 11.
Információ: +36-20-934-6032
Jelentkezés honlapunkon a fenti "Jelentkezés 2019" gombra kattintva!Olsvai Imre Díj

A KÓTA Aranypáva Népzenei Gála szintű Minősítőn 2018. október 6-án, Csókán kerül átadásra először az Olsvai Imre-díj, azon együttesek, szólisták számára, akik a tiszta forrásból merítve stílusosan, kimagasló színvonalon ápolják, éltetik zenei hagyományainkat. dr. Osvai Imre (1931-2014) népzenekutató, gyűjtő, zeneszerző, tanár, a pávaköri és táncházmozgalom szakmai mentora, a Népművészeti Intézet, az MTA Zenetudományi Intézet egykori főmunkatársa, a dél-dunántúli népzene legavatottabb ismerője, kutatója, a zeneföldrajz kiemelkedő művelője, a KÓTA tiszteletbeli örökös elnöke.XXII. Egri Népzenei Gála

Határon innen és túlról közel 30 együttes és szólista mérte össze tehetségét a XXII. Egri Népzenei Gála KÓTA Aranypáva Nagydíjas Versenyen a hétvégén. A kétnapos rendezvényen népzenei fórum, gálahangverseny és filmvetítés is várta a látogatókat.

Forrás: Eger TVSenki sem úszta meg szárazon.

A Csutorás Strandfesztiválról a Dabas Tv tudósítása. Köszönjük!

A csutorás táborban sok újat tanultak a citerásokTovább mélyítették zenei tudásukat a Mátyás Király Citerazenekar ifjú tehetségei. A csutorás táborban nem csak felléptek, de sok újat is tanultak. Tovább (baon.hu)>>>

Képek a 2018. évi táborról!

Megtekinthetők ide kattintva, vagy a fenti multimédia - fotók menüben.33. Csutorás Gála

2018. augusztus 11. szombat 19:00 óra.
Örkényi Szabadidő Központ 2377 Örkény, Fő u. 20.

Fellépnek a Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Tábor tanárai, hazai és külföldi tanítványai. Fergeteges ének, zene, tánc, közös éneklés, táncház.

A belépés ingyenes.ARPANATOLIA török népzenei koncert

2018. augusztus 10. péntek, 20 óra, Örkényi Szabadidőközpont
A koncertet megnyitja: Alpaslan Ertüngealp, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítványa kulturális és művészeti igazgatója
Rendező: Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány, Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Tábor
Az Arpanatolia együttes Anatólia tradicionális népzenéjét, hangszereit mai felfogásban, virtuozitással kelti életre. A koncert után török táncház lesz. Az Arpanatolia tagjai Çağatay Akyol hárfa, Ferhat Erdem fúvós hangszerek ésCemal Özkiziltas ütő hangszerek

A koncertre a belépés díjtalan.


KEDVES JELENTKEZŐK!

A 33. Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Tábor (2018. augusztus 5 - 12.) JELENTKEZÉSEIT LEZÁRTUK!Ízelítő a 2017-es Csutorás Mozaikból

FONTOS INFORMÁCIÓ!

Az idei táborra a kollégium épülete megtelt jelentkezőkkel, már csak sátorral, lakókocsival érkező táborozók jelentkezését tudjuk fogadni. :)Nemsokára kezdődik a 33. Csutorás Tábor!

Az idei táborról részletes információk erre a linkre kattintva olvashatók.

A tábor programja ide kattintva letölthető.

A heti menü ide kattintva letölthető.A Birinyi Gyűjtemény hangszer-kiállítása az Ócsai Tájházban

A Birinyi Gyűjtemény 1330 hangszeréből válogatott kiállítás tekinthető meg az Ócsai Tájházban 2018. április 29 - május 14 között. A hangszerkiállítás látható lesz a 2018-as Csutorás Táborban, Örkényben is.

Tovább az albumhoz >>>
Megjelentek a Csoóri program pályázatai

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázatot hirdet a Csoóri Sándor Alap program támogatására.

Benyújtási határidő: 2018. május 2. 23:59

Bővebben >>>A Cinegemadár Népzenei Verseny Tamásiban megrendezett elődöntőjében, KÓTA Térségi Népzenei Minősítésén fergeteges hangulat, sok színvonalas gyermek és felnőtt szólista, csoport énekelt, zenélt. Zsikó Zoltán,népdalénekes, a szekszárdi Babits Művelődési Központ igazgatója kezdeményezésére felélesztett rendezvénysorozat mozgósította Tolna megye legjobb népdalosait, zenészeit. Gratulálunk! Várjuk a május 5-i szekszárdi döntőt, KÓTA Országos Népzenei Minősítőt! A dobogósokat várjuk a 33. Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Táborba, a Győztesek éneke bemutatkozásra.

A Magyar Diplomáciai Testület felkérésére, a SOÓS CITERA BAND képviseli hazánkat Abu Dhabi-ban, Nemzeti ünnepünk tiszteletére tartandó megemlékezésen.

Abu Dhabi, fellépés előtti, utolsó próba (részlet)
Életének 92. évében elhunyt Kallós Zoltán, a Nemzet Művésze címmel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas néprajzkutató, népzenegyűjtő. Isten nyugtassa.
"A tradíció nem a hamu őrzése, hanem a tűz továbbadása." Kallós Zoltánnak sok tanítványa, követője van, aki folytatja a gyűjtést, továbbadja, élteti a generációkat összekötő hagyományt, a dalt. muzsikát. Ő elment, de gazdag útravalót adott nekünk. Köszönet!Elhunyt Kovács Endre

Nagy veszteség érte a magyar néprajzkutatást. Elhunyt Kovács Endre néprajzi gyűjtő, Sebestyén Gyula Emlékéremmel kitüntetett néprajzkutató, író, agrármérnök, gyógynövény szakértő. Öt évtizeden át meghatározó, kiemelkedő munkát végzett Bácskában, Doroszló térségében. Szinte „egyszemélyes” néprajzi intézményként a hagyományos kultúra minden területén jelentős életműve. A Magyar Néprajzi Társaságnak 1977 óta volt tagja. 558 publikációban (szakcikkek, könyvek), előadásokon, tv-, rádióműsorokban adta közre a forrásanyagait, a gyűjtésekből születő tanulmányait. Bácska néprajzában, folklórjában példaértékű életművével él közöttünk tovább.

KÓTA-díjjal elismert népzenészek

A KÓTA-díj alapítását - Birinyi József, társelnök ötlete alapján - 2004-ben határozta el a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége. KÓTA-díjat kapott 2018. január 21-én, a Magyar Kultúra Napi hangversenyen népzenei kategóriában: Tóth György népdalkör-vezető, Kozma László, a KÓTA Népzenei Szakbizottság korábbi vezetője, zenekarvezető, Faludiné Molnár Gabriella népdalkör-vezető, Szabó Gabriella az Újvidéki RÁDIÓ népzenei munkatársa, nemzetiségi kategóriában a Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör, (Saltzer Géza művészeti vezetésével), a Városlődi Német Nemzetiségi Dalkör, (kórusvezető Pfeiferné Takács Hajnalka), népzenei együttes kategóriában a Konyári Pávakör (Juhász Erika művészeti vezetésével), zenekari kategóriában az Új Muravidéki Citerazenekar – Muravidék, Német Atilla művészeti vezető irányításával, kórustitkár kategóriában Kalina Ferenc, a Tállyai Kővirág Népdalkör Egyesület elnöke, tanár kategóriában Kneifel Imre karnagy, népzenész, zenetanár, iskolaigazgató, mecénási kategóriában Bukor Irén közművelő, művelődés-szervező. Postumus KÓTA-díjjal ismerte el a KÓTA elnökség Kreisz Ferenc német nemzeti dalkörök vezetője, énektanár, a Landesrat Kórustagozatának vezetője életművét. Gratulálunk a díjazottaknak! (Fotó:Thaler Tamás) A képre kattintva galéria nyílik.XII. Galgamenti Népzenészek Újévi Koncertje

Főszerepben a citera

A hagyományos újévi koncerten 2018-ban a főszerep a citeráé. Az est házigazdája: Unger Balázs. Ízelítő a fellépők sorából: Berta Alexandra, Birinyi József, Debreczeni-Kis Helga, Széles András, Pengetős Trió, Zithe Random, Horváth Áron, Maczkó Mária és a Turai Kisénekmondók, Piros Hetes, Gólya József és Tóth István.
Helyszín: Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár, 2194 Tura Bartók Béla tér 3.
Időpont: 2018. január 28. vasárnap, 17:00 - 20:00
Jegyek elővételben a művelődési házban kaphatók és előjegyezhetők! bartok.kultura@gmail.com

Csutorás tábor a dabasi strandon

A 2017. évi tábor strandfesztiválja. - Dabas TVCsutorás Mozaik 2017

A 2017-s Csutorás Mozaik film, amely átfogja a 32. Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Táborunk legfontosabb eseményeit, élményeit. Jó szórakozást! Várunk 2018. augusztus 5-12 között a 33. táborunkba, Örkénybe!
Továbbképzés népdalkör vezetők és szólisták számára

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA, 2017.október 28-29-én, két napos szakmai továbbképzést tart népdalkör vezetők, népzenei együttes vezetők, énekes és hangszeres szólisták számára. A teljes programnak az Pálóczi Horváth István Szakképző Iskola és Kollégium (2377 Örkény, Fő út 5-7.) ad helyet.

-=Felhívás itt=-

-=Program itt=-

-=Jelentkezési lap itt=-XXV. Hajnal Akar Lenni (HAL) Kárpát-medencei Népdaléneklési verseny

25. alkalommal kerül megrendezésre a Hajnal akar lenni (HAL) Kárpát-medencei Népdalverseny Szatmárnémetiben 2017. november 11-12-n, amely egyben KÓTA térségi és országos népzenei minősítő is.
A Csutorás Táborba nyernek jutalomtáborozást a HAL döntő legjobbjai, akik a "győztesek éneke" című tábori koncerten felléphetnek. Jelentkezési határidő: 2017. október 31.
Részletek: www.kota.hu

-=felhívás letöltése itt=-

Alföldi citerák kiállítása

Bal szélen Budai Sándor (Sándorfalva) zenekari prímciterája, középen és jobbra Bársony Mihály (Tiszaalpár) prím és tenor zenekari citerái. Birinyi Gyűjtemény. A hangszerek a Kecskeméti Népzenei Találkozón, a Hírös Agórában megtekinthetők, az Alföld citerái kiállításon.Képek a 2017. évi táborról!

Megtekinthetők ide kattintva, vagy a fenti multimédia - fotók menüben.

Egy hét a népzene és néptánc jegyében

Interjú Birinyi Józseffel a HírTV-n.
2017. augusztus 10.Kedves Csutorás Táborozóink!

Már csak néhány nap, és indul a 32. Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Tábor!!!
Az alábbiakban néhány gyakorlati információ érhető el:

-=Részletes tábori program=-

-=Kézműves program=-

-=Tábori házirend=-

Sok szeretettel várunk mindenkit: a szervezőkMagyar Kézműves Remek

A „MAGYAR KÉZMŰVES REMEK” elismerő cím elnyerésére Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 15. alkalommal hirdeti meg országos pályázatát.
Benyújtási határidő: 2017. augusztus 15. Részletek, felhívás, adatlap ezen a linken található.
A „Magyar Kézműves Remek” kiállításnak 2017. szeptember 20-24-ig az OMÉK, Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár, a Hungexpo ad otthont.Kódex

A Hungarikum Szövetség elnöke, a Hungarikum törvény egyik kidolgozója, a Magyar Kultúra Lovagja. Az ő nevéhez fűződik a millecentenáriumi szignál vagy éppen a Feszty-körkép zenéje. A Kódex vendége Birinyi József, akit Vass István Zoltán kérdez szombaton 13.00 órától.

Hangszer nélkül... Köszönöm Vass István Zoltán szerkesztő-műsorvezetőnek a Karc FM Rádió Kódex sorozatában készített beszélgetést, amelyben a Csutorás Táborról is kérdezett.

A műsor az alábbi képre kattintva meghallgatható.

XI. Táborfalvi Ifjúsági Népzenei Találkozó

2017. május 28-án 14 órai kezdettel Táborfalván a Jókai Mór Művelődési Házban.

Utolsó, záró előadásához ért népzenei sorozatunk.

"Százhangú orgona a magyar népzene, mindenre van hangja a szelíd tréfától a tragédiáig." Kodály Zoltán

Százhangú orgona című népzenei sorozatunkban a Kárpát-medence népzenei jellegzetességeit mutattattuk be szakmai előadásokkal, filmekkel, élő népzenei bemutatókkal.

Téma: A magyar népzene eredeti és mai formái.
Előadó: Birinyi József népzenekutató, népzenész
Helyszín: Kossuth Művelődési Központ - Dabas, Szt. István út 58.
Időpont: 2017. május 12. péntek 18:00
A belépés ingyenes!
Várunk mindenkit sok szeretettel!CÍVIS Népzenei Verseny és KÓTA Országos Népzenei Minősítés

2. alkalommal Debrecen-Józsa Művelődési házban 2017. május 5-n gyerekeknek, május 6-n felnőtteknek. Felhívás, jelentkezés itt. Május 8-n, 17 órától Birinyi József zsűri elnök hangszerbemutató műsora."Mikor én még kicsi voltam..."

A kezdetektől, mostanáig
A Légrády testvérek citerás mulatsága.

Helyszín: Bálint Ágnes Kulturális Központ 2220 Vecsés, Telepi út 43.
Időpont:2017. Április 1. 18:00 óra
Belépő: 1000 FtKlip a Pengetős Trió stúdiófelvételéről.

A Csutorás Táborban is tanító, zenélő pengetősök műhelymunkájába tekintettünk be. Jó zene, jó csapat. Találkozunk velük a Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Táborban, 2017. augusztus 6 - 13 között, Örkényben. (A klipet készítette: Media Flash)XXI. Csángó Bál

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség 2017. február 18-án (szombaton) huszonegyedik alkalommal rendezi meg a „Csángó Bált” a budapesti Millenáris Parkban. A Bálon Legedi László István (Klézse), a Csutorás Tábor oktatója és több táborozó is fellép. -=További információk ide kattintva=-
-=Részletes program itt=-BIRINYI 60 - a Duna Palotában január 25 -én, szerdán 19 órától.
Ünnepi szólókoncert 60 hangszerrel.

A koncerten való részvétel a titkarsag@mediaflash.hu emailcímen történő regisztrációhoz kötött. További információ: +36-20-934-6032


Régebbi híreink ide kattintva olvashatók >>>