Csendes, békés karácsonyt, mulatós újévet kívánunk! Serkentsük az ország jókedvét együtt a 32. Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctáborban, 2017. augusztus 6-13 között Örkényben.Gyermek és Ifjúsági Citerazenekarok 18. Túri Találkozója

Mezőtúron került 18. alkalommal megrendezésre a gyermek és ifjúsági citerások találkozója, amely egyben a KÓTA 19. Országos Népzenei Minősítő hangversenye volt. Örömteli, hogy sok tehetséges, ügyes zenész, énekes fiatal mutatkozott be a közönség és a szakmai, minősítő zsűri előtt. Dr. Lengyel Erzsébet és Munkácsyné Danyi Zsuzsanna voltak a zsűri tagjai, a zsűri elnöke Birinyi József. A KÓTA országos népzenei minősítés legmagasabb fokozatát, az Aranypáva díjat két együttes érdemelte ki: a mezőtúri Tücsök Citerazenekar, Csider István vezetésével, és a szentesi Margaréta Citerazenekar, Mélykútiné Németh Kornélia irányításával.

-=tovább az albumhoz=-
Lesz utánpótlás! A 24. Hajnal akar lenni Kárpát - medencei Népdalverseny döntőjének győztesei. Az első 7 helyezett, összesen 11 fő, a legrégebben folyamatosan működő, sok tehetséget csúcsra segítő Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Táborba, (2017. augusztus 6-13. Örkény) - a KÓTA, a Tradíció Stúdió és Birinyi József különdíjaként - térítésmentes táborozást kaptak.

Gratulálunk!

-= Birinyi József, zsűri elnök fotói =-

24. Hajnal Akar Lenni (HAL) Kárpát-medencei Népdaléneklési Verseny

2016. november 12-13-án Szatmárnémetiben. Nevezhetnek november 8-ig orbannagy@gmail.com e-mail címen a 12. életévüket betöltött, nem hivatásos népdalénekesek. (név, születési adatok, lakcím, telefonszám, mail-cím, foglalkozás, az előadásra kerülő két dalcsokor, felkészítő neve). A versenyzőknek, felkészítőknek ingyenes a részvétel, ellátást, szállást biztosítanak a rendezők. A szervezőbizottság névre szóló meghívóval visszaigazolja a jelentkezéseket. A versenyzők kérhetnek KÓTA népzenei minősítést.
A verseny első három helyezettje és a közönségdíjas valamint a versenyzők által kiválasztott legjobb énekes pénzdíjban részesül: 800, 700, 600, 600, 600 lej értékben. Szakmai és támogatók különdíjai is átadásra kerülnek.
Támogatók: Bethlen Gábor Alapkezelő, Communitas Alapítvány, Kallós Alapítvány, Szatmár Megyei Tanács, Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, KÓTA.

-=Jelentkezési lap letöltése=-

Népművészet a vizuális nevelésben

3. Platthy György emlékkonferencia 2016. november 4-5 között Táborfalván.

A zenei és vizuális "anyanyelv" törvényszerűségei. Fő védnökök: Dr. Beer Miklós, a Váci egyházmegye püspöke, Szabó István, a Pest Megye Közgyűlésének elnöke. Jeles szakemberek (Dr. Andrásfalvy Bertalan, Földi Péter, Szatyor Győző, Platthy István, Platthy Iván) mellett közreműködik a Csutorás és a Kisboróka Együttes.
A konferencia a támogatók, rendezők jóvoltából térítésmentes, csak a szállásért kell kedvezményes árat fizetni. Jelentkezést,a regisztráció sorrendjében fogad a Táborfalvi Közművelődési és Népzenei Egyesület, mint fő szervező.
Jelentkezés: titkarsag@mediaflash.hu

-=Meghívó letöltése=-

-=Program letöltése=-

Csutorás Mozaik 2016.

Összefoglaló film a 2016. évi Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctáborról.
2016. augusztus 7 - 14.


Elérhető a fenti "Multimédia - Videók - 2016" menüben is.


A 2016-os tábor fotóalbumai megtekinthetők!


Elérhetők a fenti "Multimédia - Fotók - Csutorás Tábor 2016." menüben, vagy közvetlenül ide kattintva.


Újdonság!


Zenekar- és népdalkör-vezetői tanfolyam!
Vonós hangszereken és tamburán idén a GÓBÉ zenekar tagjai tanítanak!
Minden népi hangszer elérhető, tanulható.
Néptánc.
Fafaragás, hangszerkészítés, gyöngyfűzés, csuhézás, nemezelés és bútorfestés is lesz a 31. CSUTORÁS TÁBORBAN AUGUSZTUS 7-14. között Örkényben, az ország közepén.

Te már jelentkeztél?

A világon egyedülálló citerát készített Józsi

Fakulcsos citerát készített a 25 éves makói Fodor József. A fémipari végzettségű fiatalember ezt saját magának alkotta, emellett megrendelésre is szokott csinálni egyedi megjelenésű hangszereket. Tovább a teljes cikkre >>>

Forrás: www.makoicsipos.comXXI. Ködellik a Mátra… 2016. június 11-12.

Regionális Népzenei Találkozó és Országos Citera-zenekari Fesztivál. 80 hagyományőrző együttes énekes és hangszeres szólista a régióból és a felvidékről Fesztivál és minősítő hangversenyek, ökumenikus istentisztelet, szakmai előadások, kiállítás, citerásbál. Helyszín BBKH, Eszterházy tér - 500 fő kórus / közös ének a Bazilika előtt vezeti Maczkó Mária.

Szervező: Bimbó Zoltán (Elérhetőség: bimbo.zoltan@gmail.com, Tel.:20-779 0379)

15 tehetséges gyermek és ifjúsági együttes, szólista lépett fel a teltházas, nagysikerű 10. Ifjúsági Népzenei Találkozón a táborfalvi Jókai Mór Művelődési Házban. A rendezvényt a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Kisboróka Együttes, vezetőjük Szabóné Nagy Annamária, és az ország egyik első, 1985-ben alakult népzenei civil szervezete, a Táborfalvi Közművelődési és Népzenei Egyesület szervezete.Támogató: Táborfalva Nagyközség Önkormányzata.
A fotókat készítette: Birinyi József, Franyó Attila

-=Fotóalbum=-X. Táborfalvi Ifjúsági Népzenei Találkozó

Ifjúsági Népzenei Találkozó 10. alkalommal Táborfalván, április 10-n, 14 órától, a Jókai Mór Művelődési Házban. Várunk minden érdeklődőt szeretettel, jó műsorral! Köszöntsük együtt a csinos, jó zenész, énekes táborfalvi lányok alkotta, 15 éves Kisboróka Együttest. Szabóné Nagy Annamária vezetésével minden lehetséges "leg" minősítést elért a táborfalvi zenekar, akik a népzenei találkozót a Táborfalvi Közművelődési és Népzenei Egyesülettel közösen szervezi. Fellépnek az ország közepe térség, a Csutorás Tábor fiatal muzsikusai, énekesi, táncosai. A rendezvényt Táborfalva Önkormányzata támogatja.

Ország-márka, hungarikum tantárgy elsőként a hazai felsőoktatásban.

Corvinus Egyetem (BC) és a Hungarikum Szövetség (HUSZ) partnerségi megállapodása.

A magyar nemzeti értékek rendszerezése, identitástudatunkba való beépítése, megőrzése és gazdasági hasznosítása, az ország-márka reális értékkel történő erősítése, marketingje a témája a Hungarikumok és örökségtervezés című, választható tantárgynak, amely eredetileg csak a Turizmus-vendéglátás alapszakos hallgatók számára került meghirdetésre 2012-től, de tavaly óta a Corvinus összes alapszakos hallgatójának elérhető, és minden félévben indul. A tantárgy előadói között szerepelnek a hungarikum alkotó társaságok, cégek marketing vezetői is. Az egyetemen elsőként megvalósuló oktatásban kezdetektől részt vesz az „Érték a mérték” kiteljesedését segítő Hungarikum Szövetség és a törvény stratégiáját - a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetőjeként- kidolgozó HUSZ elnök, Birinyi József. A korábban indított, sikeres együttműködésnek ad hivatalos keretet és nyit új távlatokat a Budapesti Corvinus Egyetem BC és a Hungarikum Szövetség HUSZ partneri megállapodása, amelyet 2016. március 10-én, 15 órakor írt alá Rostoványi Zsolt rektor, Görög Mihály rektor-helyettes, Csicsmann László dékán, Tózsa István professzor, intézet vezető és a Hungarikum Szövetség elnöke, Birinyi József. A tantárgyat jelenleg a Társadalomtudományi Karon újonnan alakuló Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet jegyzi.Felnőtt citeraszakkör indult Táborfalván


Örömhír! Felnőtt citeraszakkör indult Táborfalván, Szabóné Nagy Annamária (Méri néni) vezetésével. Lehet csatlakozni. Várjuk az érdeklődőket szeretettel! Szaporodnak a CSUTORÁSOK az ország közepén is.
Citerakurzus kezdőknek

A kurzusra minden hely betelt !!!

Tízalkalmas intenzív tanfolyam citerázni vágyóknak a Hagyományok Házában

Aki már régóta szeretne, vagy eddig csak kacérkodott a gondolattal, hogy elkezdjen citerázni tanulni, annak itt a lehetőség! 2016. március 10. és 2016. május 12. között, csütörtökönként, 17:00 és 20:00 között várjuk az érdeklődőket a csoportos foglalkozásokra! A kurzus a legelső lépésektől mutatja be a citerajáték mikéntjét, így előképzettséget nem igényel. Hangszert korlátozott számban tudunk biztosítani a jelentkezők számára, a jelentkezések beérkezési sorrendje alapján. Saját hangszer esetén G-C hangolású prím illetve tenor citera a megfelelő.

A csoport maximális létszáma: 15 fő

Az oktatók: Berta Alexandra, Birinyi József és Széles András

A kurzus díja: 25 000 Ft

-=A jelentkezési lap innen letölthető=- kérjük a berta.alexandra@hagyomanyokhaza.hu e-mail címre visszaküldeni.Jótékonysági szeretet est Szlama László gyógyulásáért


Családtagok, barátok, tanítványok, kollégák, támogatók és a szereteterőt adó nagyszámú közönség. Példaadó volt a Szlama László gyógyulását segítő jótékonysági est Dabas városban, 2016. február 12-n.
Jó egészséget Laci! Taníts sok gyereket, felnőttet, zenélj sokáig mindenki örömére! Várunk a 31. Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctábor nyári programjára, mint 1985 óta minden alkalommal.

-=galéria megtekintése=-

Szemem a szemedbe kacag...
a Légrády testvérek tavaszváró koncertje

Sok szeretettel meghívunk mindenkit - aki kedveli a népzenét avagy MÉG nem kedveli - első népzenei koncertünkre, mely 2016. február 27-én, 18:00 órakor kerül megrendezésre a vecsési Bálint Ágnes Kulturális Központban.

A koncerten terítékre kerül kismagyarországi, erdélyi, moldvai népzene. Különböző hangszerek szólalnak meg: citera, duda, tekerő, klarinét, furulyák, koboz, dob, gardon, hegedű, brácsa, bőgő.

A koncerten közreműködnek barátaink, zenész-társaink, a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói.

Meghívott vendégszereplők: Labdarózsa népdalkör, Széles András, Légrády Tibor.

Belépő: 500 Ft

A belépő 14 éves kor alatt ingyenes.Régebbi híreink (2013-2015), ide kattintva olvashatók >>>