23. „Hajnal akar lenni…” (HAL)
Kárpát-medencei Népdaléneklési Verseny

elődöntő, döntő, gála, KÓTA Aranypáva Országos Minősítés, 2015. november 13-14-n, a Nagykárolyi Károlyi Kastélyban.
November 6-ig jelentkezhetnek 12 és 99 év közötti kiváló népdalénekes szólisták. A sok meghatározó népdalénekest pályára állító verseny 7 tagú zsűrije, Birinyi József, KÓTA társelnök vezetésével bírálja, segíti a népdalos versenyzőket.

Felhívás itt.

Jelentkezés itt.Információ: kota@kota.hu madisz90@gmail.com
A rendezvényről tv-felvétel készül. A győztesek térítésmentesen vehetnek részt 2016. augusztus 7-15 között Örkényben, a 31. Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Táborban.Letölthetők a legutóbbi táborban közösen tanult dalok.

Elérhető itt, vagy a "Multimédia - letöltések" menüben.

A felvételekért köszönet Sári Tamás Gusztávnak!Csutorás táborban zenéltek a Mátyás Király Citerazenekar tagjai

Citeráztak, énekeltek, kobzoltak, hegedültek és kézműveskedtek a Mátyás Király Citerazenekar tagjai a napokban megrendezett Csutorás táborban. Egy héten át minden a népzenéről szólt, korosztálytól függetlenül. A kecskeméti gyerekek fantasztikus élményekkel tértek haza a nemzetközi táborból. Tovább>>>
<<< Az idei tábor részletes programja itt letölthető >>>MÉG LEHET JELENTKEZNI!!!

Mindenkit sok szeretettel várunk harmincadik táborunkba! Izgalmas programok, remek előadók, kiváló tanárok várják a kedves szórakozni, okulni, mulatni vagy épp kikapcsolódni vágyó érdeklődőket! Gyertek minél többen!

A tábor részvételi költségeinek részletezése -=innen letölthető=-, de elérhető a fenti "Tábor 2015 - Felhívás" menüben is.

Jelentkezni on-line -=itt lehet=-, vagy a fenti "Jelentkezés" menüben. PDF jelentkezési lap -=innen letölthető=-

Küküllő-menti, nagyszentbenedeki, szászcsávási táncok tanulhatók Böde Istvántól, Harkai Csillától a 30. Csutorás Táborban! És minden más a táncházakban. Gyere, tanuld, járd!Lehet jelentkezni a Csutorás Táborba is
Bencze Ilona bútorfestő oktatására!

A tábor biztosítja a festékeket, egyéb szükséges anyagokat, ecseteket és a napi gyakorló fát.

  

  

Cikk: Hogyan lehetsz bútorfestő? - irta Kakasy Botond >>>
Kedves​ családok és magányosok​!

Mindenki kap talentumokat, de nem mindenki tudja azokat kibontakoztatni. Sokan egész életükben küzdenek azzal a vággyal, hogy szeretnék zenélni, táncolni. Nem kezdik el, hanem helyette kifogásokat keresnek pl. nem tudok, mert nem tanultam. Most van egy kedvező lehetőség a Csutorás tábor, ahol egy hét alatt meg lehet tanulni ezeket és még sok mást is!
Természetesen ez után sokat kell gyakorolni, hogy ez olyan tudás legyen, ami az életet megszépíti, de már gyakorlás is lehet gyönyörűséges! Ki ne vágyna arra, hogy családjával együtt énekeljen egy dalt, vagy a lányát az esküvőjén megtáncoltassa és még a hölgy rokonokat is!
Most lesz a XXX. -ik tábor, ahol először leánykáim, majd én is rengeteget tanultunk és sok szépséges élményben volt részünk!
Gyertek el és megtapasztalhatjátok, hogy egy hét alatt milyen sokat lehet tanulni, ha jó a tanár és szorgalmasak a tanítványok!
Egy ismerősömnek volt egy lustácska fia és az elment a lány testvéreivel a táborba. Azután az iskolában megmutatta, hogy megtanult citerázni! A tanárnője ezen úgy fellelkesült, hogy csapatostul küldte a gyerekeket a táborba. Írni mindenki megtanul. Van aki elsőben és nyolcadikra szinte mindenki már tud írni. Az éneklés , a tánc és a zenélés is ilyen. El kell kezdeni és nem szabad abbahagyni,mert szinte mindenki megtanul és élvezheti a tudását, nem csak ő, hanem a környezete is!
Az idősebbeket is bíztatom. Volt olyan férfi, akit 60 éves kora után kezdtem tanítani és egy év alatt meg is tanult! Megkérdeztem egy tánc után, hogy milyen érzései vannak. Azt válaszolta, hogy 30 éve várok erre a pillanatra, hogy tudjak táncolni.
Te ne várj 30 évet, mert valaki minél előbb kezdi, annál több gyönyörűséges közös éneklésben, táncban és élményben lesz része!

A tábor megálmodója és vezetője 30 éve Birinyi József.

Éljünk együtt a szokás hatalmával! 30., jubileumi Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctábor -. Birinyi József vezetésével Örkényben, augusztus 2-9. között.

Boros András, a tábor egyik szervezője
Miért jó Csutorás Táborba járni?

Boros András írása - klikk ide >>>
VISELETKÉSZÍTŐK ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA

- A népviselet színpadra állításának lehetőségei a XXI. században –

A rendezvény időpontja: 2015. május 14. (csütörtök) 10.00 órától.
Helyszín:
Népi Iparművészeti Gyűjtemény (Kecskemét, Serfőző u.19.)

-=Meghívó letöltése itt=-

-=Jelentkezési lap letöltése itt=-


Az Ország Közepe Klub (OKK) 3. ÉRTÉKKÖR rendezvény (2015.március 27.) vendége Birinyi András és Birinyi József. Ízelítő a 40 éves Táborfalvi Népzenei Műhely műsoraiból.
Közreműködők: Csutorás Együttes, Kisboróka Zenekar, Birinyi József, Ádám Blanka, Táborfalvi Népzenei Együttes, Béres János.Jubileumi, 30. Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc táborunkat rendezzük az ország közepén, Örkény városában, 2015. augusztus 2 - 9. között.
Várunk minden énekelni, zenélni,táncolni, kézművességet szeretőt, tanulni vágyót!

Birinyi Józsefet, a Hungarikum Szövetség elnökét, népzenekutatót, filmrendezőt "az egyetemes emberi kultúra értékei mentése, átörökítése érdekében végzett több évtizedes önzetlen, sikeres munkásságáért" MAGYAR MŰVELTSÉG DÍJ-al tüntette ki a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem március 20-n.

Elhunyt Pál István

Kilencvenhat éves korában elhunyt Pál István tereskei mesemondó, dudás. Pál Pista bácsi, a Népművészet mestere és a Magyar kultúra lovagja címekkel kitüntetett, Madách Imre- és Artisjus-díjas nógrádi pásztorember volt az utolsó hagyományőrző magyar dudás, képviselője annak a műveltségnek, mely korábban a Palócföld jelképe volt.
Hatására fiatalok tucatjai kezdtek el dudálni. Dalaival, hangszereivel és hangszertudásával, valamint tudatos hagyományoktatási missziójával kiérdemelte Nógrád megye és a Magyar Állam legrangosabb szakmai kitüntetéseit. (forrás: Hagyományok Háza)

"Csillag gyúlt a sötét égen..." Pál Pista bácsi ma reggel végleg eltávozott. Már az égi pásztor dalát fújja, billegteti dudáján. Dalaiban, hangszerjátékában, tartásában, szeretetében mindannyiunkban tovább él. (Birinyi József)


Pista bácsi temetése e hét szombatján [március 7-én] lesz. A gyászmise 1/2 11-kor, a temetés 11-kor kezdődik, a tereskei katolikus templomban, ill. temetőben.

2015. január 23. A Magyar Kultúra Napján volt a három Csutorás Tábor oktató emlékezetes közös jelenése.
Birinyi József Berta Alexandra, Széles András,
és ráadásnak a nagyszerűen éneklő dabasi közönség.Tűzifából készíti hangszereit az ifjú makói citerakészítő

Hamarabb tudtam citerát készíteni, mint játszani rajtuk - árulta el Fodor József makói citerakészítő, aki pop- és klasszikus zenét is penget hangszerén.

Tovább >>>

forrás: makohirado.huErdélyország közepében

Ajánlás Boros Erzsébet második CD-jéhez

Boros Erzsikét az Isten jókedvében teremtette a Szamos partján virágzó mandulafa tövébe! Az énekhez adott neki tiszta, erős, csengő hangot, a szeretethez szívet, a kisugárzáshoz őszinte arcot, önmagához igaz hitet.

„Nem esik messze az alma a fájától.” Lőrincz János táncos nagyapa, a Népművészet Mestere indító példája, az életet adó, magához ölelő édesanya ékes, dalos szava, a székelyföldi saját népzenei gyűjtések íze visszaköszön a hallgatóra énekében. Mélyről feltörő forrás, amely nemcsak a szamosújvári börtön kapuját, hanem a lelkek ajtaját is megnyitja. Boldog lehet minden gyermek a családban, az óvodában, a Csutorás Népzenei Táborokban, ha Erzsike vezeti őket a népzenei anyanyelv mezejére.

A „Hajnal akar lenni”, Kárpát-medencei Népdalverseny kétszeres győztese - ma már állandó zsűritagja - Boros Erzsébet, és a Felszállott a páva egyik dobogósa, a Harmadik zenekar vonósai találkozásának mi lehetünk az igazi nyertesei. Hallgassa mindenki örvendezve Erdélyország közepéből a győztesek énekét, a múlt örökségét a jelen élményével, a jövő számára közvetítő üzenetét!


Birinyi József
népzenekutató, a Hungarikum Szövetség elnöke, a KÓTA társelnöke, a Csutorás Tábor vezetője

Az alábbi lejátszóval meghallgatható Boros Erzsébet és a Harmadik zenekar "Erdélyország közepében" című koncertje.
Elhangzott a Kolozsvári Rádió "Zenetér" c. műsorában 2015. január 27-én.
A felvételt összeállította: Sevecsek ReniMEGHÍVÓ

A Táborfalvi Közművelődési és Népzenei Egyesület meghívja Önt az Ország Közepe Klub (OKK) ÉRTÉKKÖR rendezvényére.

Vendég: MÉSZÁROS JÁNOS senior judo világbajnok, országos bajnok, edző, táborfalvi elszármazott, vállalkozó

A rendezvény ideje: 2015. január 30. péntek, 17 óra

Helye: Táborfalva, Jókai Művelődési Ház

További részletek itt >>>

A részvétel térítésmentes, regisztrációhoz között. Kérjük, részvételi szándékát 2015. január 25-ig jelezze a birinyibt@monornet.hu címen. (Információ: +36-20-978-2627) A rendezvényről felvétel készül, amely megrendelhető és megtekinthető az Ország Közepe Klub Facebook oldalán.Erdélyország közepében

Boros Erzsébet és a Harmadik Zenekar lemezbemutató koncertje, és Birinyi József Népzenekutató hangszerbemutató előadása.

Helyszín: A búzásbocsárdi kultúrotthon
Időpont: 2015. január 25. 17 óra

FIGYELEM!!

Elkészült a Csutorás Mozaik film végleges, javított verziója! Aki rendelt és még nem kapott, illetve aki szeretne rendelni ezen az oldalon vagy a jozsef@birinyi.hu e-mailre küldött üzenetben adja meg a postacímét, valamint a vásárolni kívánt példányok számát!

A DVD ára 2000 Ft.Csutorás Klub

A CSUTORÁS KLUBBAN találkozunk január elején!

Mindenkinek békés ünnepeket, sikeres új esztendőt kívánunk a 30. Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctábor évében!


Boldog Karácsonyt és mulatós Újévet kívánunk minden Csutorásnak!Meghalt Pribojszky Mátyás

Elhunyt Pribojszky Mátyás zenész, aki citeraművészként az országban elsőként kapott hivatásos működési engedélyt, majd a népi hangszert hangversenypódiumra emelte.
A 83 éves korában elhunyt művész hosszú ideje Tatán élt feleségével, Petrozsényi Eszter színművésszel. Munkássága során széles körben tanította a 4 ujjal való citerajátékot. A népdalokat, műdalokat a hagyományos citerajátékra építve plasztikusan, egyénien szólaltatta meg. A citerajáték útkeresésében, megújítási szándékkal – Monoki Lajossal közösen - a citerazenekarokon, átiratokban zenekari hangszeres dallamokat és klasszikus zenét is megszólaltattak.
1981-ben megalakította a Citerabarátok Klubját (CBK), melynek vezetőjévé vált. 1993-ban technikai feltételeinek megszűnése miatt befejezte működését a CBK. 1973-ban kéthetes japán vendégszereplésre hívták. A japán televízióban citeraiskola-műsor készült közreműködésével.
Az országban és határainkon túl sokak tanultak meg citerázni Pribojszky Mátyás hatására, segítségével. Citeraiskola füzete is segítette a hangszer népszerűségét. Sokakkal szerettette meg a hangszert nagylemezén közzétett és műsorain játszott, a hagyományos játékstílusból kialakított, egyéni citeramuzsikájával.
Felkerült a 2014. október 3-i Csutorás Klub fotóalbumba, elérhető -=ide kattintva=-, vagy a "Multimédia - Fotók" menüpontban.

A következő november első péntekjén lesz!
22. "Hajnal akar lenni..." (HAL) Kárpát-medencei Népdaléneklési Verseny!

2014. november 14 - 15 -én kerül megrendezésre Szatmárnémetiben a 22. "Hajnal akar lenni…" (HAL) Kárpát-medencei Népdaléneklési Verseny.

Azon 12 év fölötti népdalénekes szólisták jelentkezhetnek, akik népdalversenyen,minősítőn már eredményesen megmérettettek. A HAL-on sok tehetség került felszínre. Bárdosi Ildikó, Polgár Lilla, Ivanovics Tünde, Boros Erzsébet, Érsek Csaba, Sándor… A Felszállott a Páva ifjú győztesei is HAL díjazottak. Csizmadia Anna, Vaszi Levente. A HAL egyben KÓTA Országos Népzenei Minősítő is.

A legtehetségesebb Hal versenyzőket, énekeseket a 30. Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Táborban térítésmentesen fogadjuk!!!

-=A verseny felhívása innen letölthető (pdf)=-

-=A verseny szabályzata innen letölthető (pdf)=-A 2014. október 3-i Csutorás Klub programja:

Újra Csutorás Klub!


- 18 órától gyermektáncház, játszó, kézművesség
- 20 órától felnőtt táncház, filmvetítés, daltanulás

Helyszín: Az Újpesti Önkormányzat alagsora, HUSZ HUNGARIKUM PONT.
1041 Budapest István u. 14. (Lejárat az épület piac felőli sarkánál).


Várunk szeretettel, jó kedvvel!
A magyar dal napja

Tisztelt Hölgyem! Tisztelt Uram!

Engedje meg, hogy felhívjuk szíves figyelmét a 2014. szeptember 14-én, vasárnap megrendezésre kerülő Magyar Dal Napjára. E napon – a korábbi évekhez hasonlóan – közös éneklést is tartunk Béres József Szép magyar ének című könyvéből az Óbudai Társaskörben 15.00-18.00 óra között.

Amennyiben kedve és ideje engedi, kérjük, látogasson el a rendezvényre, és énekeljünk együtt!
-=plakát letöltése itt=-

Tisztelettel:

Veternik Ágnes
titkárságvezető
Elnöki és Vezérigazgatói TitkárságCsutorás Klub újra!

A CSUTORÁS KLUB október 3-án indul az újpesti városháza alagsorában, a HUSZ Hungarikum Pontban. A részletes programról hamarosan tájékoztatunk.
Havonta egyszer Fióka Gyermekjátszó, táncház, közös éneklés, kézműves foglalkozások, koncertek, filmvetítés.

   

Várunk szeretettel, jó kedvvel!Tradíció Néprajzi Gyűjtőpályázat 2015

2014. augusztus 20-án gyűjtőpályázatot hirdet a Magyar Néprajzi Társaság

a Néprajzi Múzeummal és társkiíró partnereivel, a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetével és Történettudományi Intézetével, a ELTE BTK Néprajzi Intézettel, Az SZTE Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszékével, a Szentendrei Szabadtéri Múzeummal, a Hagyományok Házával, a Honismereti Szövetséggel és a Magyar Kézművességért Alapítvánnyal.

A hagyományok és a jelenkori élő kultúra dokumentálásával, gyűjtésével, feldolgozásával pályázhatnak magyarországiak és határon túliak, önkéntes néprajzi gyűjtők egyénileg és csoportosan, néprajzkutatók, pedagógusok és gyermekek.
További tájékoztatásért, kérjük látogasson el az alábbi weboldalainkra is. Ezeken egyebek közt linkgyűjteményt talál az előző Tradíció pályázati fordulókról és az ahhoz szorosan kapcsolódó Tradíció Táborokról is:

tradicio.weebly.com
www.facebook.com/tradicio.hu
www.facebook.com/neprajzigyujto.hu

Kérjük, rendszeresen látogassák a fenti weboldalainkat a frissülő információk elérése érdekében.

Itt pedig feliratkozhat a levelező csoportunkba is
A teljes Tradíció 2015 pályázati kiírás
Regisztráció
Jelentkezési lap nyilatkozattalXIX. Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctábor.
Még lehet jelentkezni, 2014. július 30-ig!

-=A tábor részletes programja itt olvasható!=-

-=A jelentkezési lap itt található! =-

"Kedvcsináló" fotóalbumok tavalyról:

-=Múzeumlátogatás és Strandfesztivál=-

-=Tárogató est=-

-=Gálaest=-

Várunk mindenkit szeretettel, jó zenékkel, táncokkal, élményekkel
az idei Csutorás Táborba!!!
"Ködellik a Mátra..."

Regionális Népzenei Találkozó és Országos Citera-zenekari Fesztivál

2014. május 31. - június 1.

EKMK - Bartakovics Béla Közösségi Ház
3300 Eger, Knéczich Károly u. 8.

Részletes program letöltése: -=01=- -=02=-Berta Alexandra "Lelkem a lelkeddel" című lemezének bemutatókoncertje a Hagyományok Házában

2014. május 18. 17:00

Jegyek megvásárolhatók a Hagyományok Háza pénztárában és online ide kattintva!

Lemezbemutató koncert BudapestenHungarikumok - Birinyi József előadása Gárdonyban

Szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt 2014. március 21-én 18 órára Gárdonyba, a Nemzedékek Házába Birinyi József a Hungarikum Szövetség elnökének előadására. Tovább >>>

Olsvai Imre tanár úr, Életfa-díjas népzenekutató, zeneszerző, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetettje, az MTA Zenetudományi Intézet nyugalmazott főmunkatársa, a KÓTA és a Vass Lajos Szövetség tiszteletbeli elnöke, 2014. február 19-n délután elhunyt.
Tengernyi tudást, szeretet adott nekünk. Ma már az égi karvezetőket tanítja, az angyalok karának dalait gyűjti, rendszerezi, magához öleli tiszta forrást fakasztó egykori énekeseit, zenészeit.


Megtalálták a legrégebbi Hummelt Németországban
(A Hummel egy citeraszerű hangszer Németországban)

Wilfried Urlich hangszerkészítő mester Észak-Németországból (Norden/ Ostfriesland) 2011-ben a Cloppenburgi Múzeumban egy Hummelkiállítást állított össze, melyet arra a hosszú éveken át zajló kutatómunkára épített, melyet ő maga végzett el a Hummelnek a középkortól a XX. századig tartó történetének kutatása terén. Tovább>>>A Hungarikum Szövetség bemutatásával kezdődött és díjak átadásával végződött az összejövetel a Magyar Újságírók Szövetségének székházában. Idén már még több kiváló hazai termék viselheti a Prémium Hungarikum Egyesület védjegyét. Tovább>>>MEGHÍVÓ
a HUSZ ÍZ-LELJÜK MEG MAGYARORSZÁGOT


2014. február 5-i, 15 órakor, a Sajtóházban (1064 Budapest, Vörösmarty utca 47/a. Mikszáth terem) programjára. Tovább >>>Kedves Gyűjtőnk!

A Magyar Néprajzi Társaság második Tradíció Pályázatának benyújtási határideje: 2014 március 14.
Kérjük, tájékozódjon és másokat is tájékoztasson a lehetőségről:

A nyilvánosháztól a Luca székéig

A népszokások gyökere a bizonytalanságot stabilizálni szándékozó ősi és máig halhatatlan igényben keresendő. Birinyi József néprajz-, népzenekutatóval a Luca-napi szokásokról és szent Lúciáról beszélgettünk.
Tovább (mno.hu) >>>


Több Aranypáva díjas együttes vezetője, sok népzeneszerető tanítvány mestere került idejekorán túl az "utolsó földi átváltozáson", hogy az égi citerákat zengesse.
Búcsúzunk Nagy Lászlótól. Éltessük őt tovább, kollégái, tanítványai, az apától tisztesség mellett mesterien népzenét is tanuló, művelő leánya.

Birinyi József, a KÓTA társelnöke, a Hungarikum Szövetség elnöke

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a HAP Galéria és a METSZET Építészmagazin kiadója, az ARTIFEX szeretettel meghívja Önt a Népi építészeti emlékeink védelmének kérdései és lehetőségei című kiskonferenciára.

A kiskonferencia időpontja: 2013. december 4., 15 óra -=meghívó=- -=program=-


Pályázati felhívás ingyenes vagy kedvezményes szálláshelyre tematikus és szabadidős táborok támogatására.
A Pest Megyei Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány pályázatot hirdet Pest megyei gyermekközösségek tematikus és szabadidős táborainak támogatására. Tovább >>>


Cimbalom Nevetlenfalu zeneiskolájának

A Kárpátalja Expressz idei útjának egyik legszebb állomása a Vereckei-hágón rendezett ünnepség volt. Csodálatos napsütésben gyönyörködhettünk a Kárpátok környező hegyeiben, és hallgathattuk a kárpátaljai magyarok énekét, zenéjét. Tovább >>>


Járjad lábam a Csutorás Táborban!

A 29. Csutorás Táborban mezőföldi és moldvai táncokat tanulhatnak Böde Istvántól és Harkai Csillától az érdeklődők. A gyerekeknek - Adler Irisz és Nemcsics Detti vezetésével - Fióka Játszóház, táncfoglalkozások biztosítják az élményekkel teli tanulást, szórakozást.
A tánctanítás mellett természetesen a táncházakban több tájegység táncrendjeit is rophatják a táborozók.

  


Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt 2013. november 25-én 17 órai kezdéssel a Palóc Múzeum Baráti Körének alakuló összejövetelére.

Meghívó letöltése itt.Tradíció Néprajzi Gyűjtő Pályázat 2014

A Magyar Néprajzi Társaság Tradíció pályázatot hirdet Néprajzi Múzeummal és társkiíró partnereivel, a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetével és Történettudományi Intézetével, a ELTE BTK Néprajzi Intézettel, Az SZTE Néprajz és Kuturális Antropológia tanszékével, a Szentendrei Szabadtéri Múzeummal, a Hagyományok Házával, a Honismereti Szövetséggel és a Magyar Kézművességért Alapítvánnyal.

A hagyományok és a jelenkori élő kultúra dokumentálásával, gyűjtésével, feldolgozásával pályázhatnak magyarországiak és határon túliak, önkéntes néprajzi gyűjtők egyénileg és csoportosan, néprajzkutatók, pedagógusok és gyermekek.
További tájékoztatásért, kérjük látogasson el az alábbi weboldalainkra is. Ezeken egyebek közt linkgyűjteményt talál az I. Tradíció pályázati fordulóról (2013) és az ahhoz szorosan kapcsolódó I. Tradíció Táborról is:

tradicio.weebly.com
www.facebook.com/tradicio.hu

Kérjük, rendszeresen látogassák a fenti weboldalainkat a frissülő információk elérése érdekében. Itt pedig feliratkozhat a levelező csoportunkba is.

A teljes Tradíció 2014 pályázati kiírás itt érhető el.

Közösség az értékek felfedezéséért!

       

     

Segédanyag témánként a néprajzi gyűjtéshez

Egyéb fontos információink itt olvashatók.


A 2014-es Csutorás Táborban Boros Erzsébet, erdélyi népdalénekes "buzai népdalokat" tanít. Íme egy kis ízelítő:


"Kóstoljuk meg ÉDES hazánkat!" (Birinyi József)

Birinyi József, a Hungarikum Szövetség (HUSZ) elnöke, a Hungarikum törvény stratégia kidolgozója és Kádár Imre HUSZ alapító tag mutatta be a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a sajtó képviselőinek a Hungarikum Szövetség (HUSZ) és a Premium Hungaricum Egyesület díját, az egyedi, míves kivitelű vadászkürtöt, amelyet Lakos István, kiskunhalasi dísz-szaru készítő mester készített. A nem mindennapi díj a mindenkori dombóvári Desszert Ünnep, Desszertbor Verseny első helyezettjét illeti. Kíváncsian várjuk: hova száll majd a szürke marha szarvából készült kürt szava?!

Az első Desszert Ünnep 2013. szeptember 27-28-n kerül megrendezésre Dombóváron.
Kóstoljuk meg "édes" hazánkat, a Rákóczi túróst, legjobb desszertjeinket és a desszertekhez illő borainkat!


Ifj. Sapszon Ferenc karnagy "közös nevezőre" hozta a Mátyás templom előtt a tömeget, Kodály Zoltán Esti dalával.

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szivbemarkolo-flashmob/

Biztosan igaz: "A látvány művészete fényben él, a zene sötétségben is utat mutat." (Birinyi József)


SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ!

2013. szeptember 19., csütörtök 10.30

Téma: DESSZERT ÜNNEP, Kapos-menti Gasztrokulturális Fesztivál

tovább >>>


Csutorás Tábor 2013 - Berta Alexandra írása

Idén nyáron is "Csutorás táborozók" pezsdítették fel Örkény város életét. Egy héten át. Nemcsak a Pálóczi Horváth István Szakkollégium volt hangos a zenészektől – hallhatták a népzenét a várost körbejáró lovas kocsikról, a tájház udvaráról, vagy a művelődési ház díszterméből az oda érkezők, az arra járók. tovább >>>


A MAGYAR DAL NAPJA 2013. szeptember 8. 15.00

SZÉP MAGYAR ÉNEK – KÖZÖS ÉNEKLÉSRE

Gyermekdalok, népdalok, népies dalok és szent énekek Béres József Szép magyar ének című daloskönyvéből.
Közreműködnek: a Budapesti Énekes Iskola tanárai és diákjai
Művészeti vezető: Mezei János
valamint a Szent Efrém Férfikar
Művészeti vezető: Bubnó Tamás

tovább >>>


A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA, az Egri Kulturális és Művészeti Központ, a Cantus Agriensis Kulturális Egyesület és Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében zajlott 2013. AUGUSZTUS 24-25-én a XVII. EGRI NÉPZENEI GÁLA ÉS ARANYPÁVA NAGYDÍJAS VERSENY.

A rendezvény helyszíne a Dobó téri Szabadtéri Színpad volt.

Fotóalbum >>>
Megtekinthető a 2013. évi Csutorás Mozaik összefoglaló film a legutóbbi táborról.
Klikk a "play" gombra.
Elérhető a "multimédia - videók - 2013" menüből is.Meghalt dr. Barsi Ernő

Emléke, miként élete, legyen Istentől áldott!

"Árvák lettünk egy kicsit!" - mondta egy hozzá közel álló, amikor megtudta a hírt: csütörtök délután 93 éves korában csendesen elaludt dr. Barsi Ernő néprajztudós. Egy hitében, magyarságában, világnézetében, tudásában rendíthetetlen ember sétált át a "túlsó partra". Olyan szolgálattevő, aki édesapjától tanulta a nép szeretetét, azt, hogy minden tudás csak akkor ér valamit, ha az az embereket szolgálja.

Ernő bácsi ezt tette hosszú életén át. Szolgált: könyveivel, előadásaival szerte a magyar világban, hegedűjével és palástban, prédikációival a gyülekezet előtt.

Barsi Ernő 1920. június 28-án született Sályban, nehéz időkben, az első világháború végén. A sárospataki református gimnáziumot 1938-ban végezte el, majd 1942-ig a teológiai akadémiára járt szintén Sárospatakon. Közben tanára, Szabó Ernő segítségével magánvizsgát tett a zeneakadémián. A hegedű tanszakon, majd később a hegedűtanár-képzőn végzett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karán 1970-ben doktorált szellemi néprajzból. Barsi Ernő élete végéig tanított, imádkozott, énekelt és publikált. Több száz néprajzi és népzenei tanulmánya, könyve jelent meg, ismeretterjesztő és tudományos írásai Magyarországon és külföldön is ismertek, népszerűek. Bármikor és bárhol a magyar világban közönség elé állt, Várvidéktől Erdélyen át Kanadáig, telt ház fogadta. Hitvalló ember volt, akinek tanítványok ezrei áldják a nevét. Élete, életműve példa.

Emléke, miként élete, legyen Istentől áldott!

(Forrás: Gülch Csaba - 2013.08.08., kisalfold.hu)


Szeretettel meghívunk minden érdeklődőt a XXVIII. Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Tábor Gálaműsorára!

Ideje: 2013. augusztus 10. szombat 19.00 óra

Helye: ÖRKÉNY Fő u. 20. Szabadidő Központ, Pálóczi Horváth Kastély - klikk ide!

A gálaműsorról televízió felvétel készül. A részvétel ingyenes. Sok szeretettel várjuk!

Kérjük, részvételét jelezze a +36-70-5024985-ös mobilszámon, vagy a jozsef@birinyi.hu elektronikus címen!Július 21-én, vasárnap 17-19 óra között online Szinergia TV Üzleti Kerekasztal műsorában Birinyi Józseffel, a HUSZ elnökével beszélget a műsorvezető, Besenyő Ágnes.
Téma: Legyen az érték a mérték! A Hungarikum Szövetségről (HUSZ) és a Hungarikum Akadémiáról. Az adás ezen a linken követhető élőben. Kérem a megadott időben kattintson rá és írja be a nevét.
Üzleti Kerekasztal Online Vállalkozói Fórum SZINERGIA TV Elérhető online minden vasárnap délután 17-19-ig.
2013. 07. 21. 17-19 óra között: Sikeres vállalkozások A Hungarikum Szövetség és a Hungarikum Akadémia. Nemzetünk nagyjai. Vendég: Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke.


"Nagykörút Extra" a Hatoscsatorna 2013.07.17-i műsora Birinyi Józseffel és Joó Lajossal:


Összefoglaló a Birinyi Gyűjtemény kiállításról - Veresegyház TV:


HUSZ Hungarikum Akadémia I. – YouTube Részletek a "Legyen az érték a mérték" konferenciából. 2013. 06.27. (6 perc)A Hungarikum Szövetség (HUSZ) alapító tagja, a Premium Hungaricum Egyesület. A "magyar érték, világlépték" minőségű termékek számára 5 éve kerül átadásra a legrégebbi hungarikum minőséget igazoló védjegy. 2013. június 27-n, a Hungarikum Akadémia, "Legyen az érték a mérték" konferenciája keretén belül vehette át - rangos szakmai zsűri bírálata alapján - a Premium Hungaricum védjegyet 9 kiemelkedő minőségű magyar termékgyártó.


Szivárvány Citerazenekar 40 éves. Mezőtúr, 2012.05.05. Birinyi József megnyitójával:
Eldőlt, ki lesz a Hungarikum Szövetség elnöke - Figyelő
Ismét Birinyi József lett a Hungarikum Szövetség (HUSZ) elnöke. Tovább>>>

Kecskeméti Róbert citerakészítő az idén is ellátogat táborunkba. Az általa készített citerákról bővebb információ itt található: www.magyarcitera.hu.

A húrok árlistájához klikk ide.
Az idén 30.-ik alkalommal hirdették meg az id. Kapoli Antal emlékére 1957-ben alapított pályázatot, a népművészeti faragó szakágban.

A névadó híres somogyi faragópásztor volt. 1867-ben született Gyalán, apai és anyai ágon is juhászcsaládban. Életrajzi adatai szerint 13 éves korától haláláig -90 évesen halt meg- faragott. Két nagy kitüntetésben részesült 1954-ben a "Népművészet Mestere"címet, majd 1956-ban, népművésznek elsőként "Kossuth díj"-at adományoztak.

A korábbi években Balatonlellén, ez évben Budapesten rendezték a pályázati kiállítást a Népi Iparművészeti Múzeumban, mely Debreceni sikert hozott.

Kovács Zoltán (képünkön) szarufaragó Népi Iparművésznek ítélte a szakmai zsűri a Nagydíjat.

Pályázati anyagának fő darabja egy kapitális méretű kanászkürt volt Felső-Tisza vidéki motívumokkal díszítve. Ezt a motívumot vezette végig 6 darab, szintén szürke marha szaruból készült, mai használatra alkalmas konyhai tároló edényen: fali páros fűszeres, teás doboz, kanalas sótartó, fedeles páros fűszeres cukortartó, sószóró.

Hosszú évek munkájának gyümölcse ez a díj, hiszen idén 20 éve kapta meg a megtisztelő Népi Iparművész címet. Azóta következetesen dolgozik a könnyen feledésbemerülő pásztorművészet Európában egyedülálló magas esztétikai színvonalú tárgyi kultúr hagyatékunk megmaradásán és modernkori életünkbe való beillesztésén.

A díjjal együtt megkapta 3 évre megőrzésre az öreg mester 1956-ban készült munkáját.
Számos korábbi díja mellett ezt tartja a legértékesebbnek.Sajtóközlemény a Hungarikum Szövetség Szakmai Napjáról.

Legyen az érték a mérték!
Hungarikum Akadémiát indít a HUSZ

A Hungarikum Szövetség (HUSZ) a Hungarikum Akadémia előkészítéseként szakmai napot rendezett, több mint 80 szakértő és vezető részvételével.

Tovább>>>


A Csutorás Táborokban az étkezést az alábbi kártyákkal is kifizetheted:

Széchenyi Pihenőkártya (OTP Bank, a K&H bank az MKB Bank, valamint az EMC által kibocsátottat fogadjuk el), Erzsébet Utalvány, Ticket Restaurant utalvány, Sodexo Cafetéria!


Ködellik a Mátra

Regionális Népzenei Találkozó és Országos Citera-zenekari fesztivál.

Eger, 2013. június 1-2. Műsorfüzet letöltése: 01 02


Az MTA Néprajztudományi Bizottsága Tánctudományi Munkabizottsága a Magyar tudomány Hete rendezvényeinek keretében 2013. május 30-án (csütörtökön) 14 órakor Kaposi Edit-emlékülést szervez az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók Termében. tovább>>>


Kedves Látogatónk!

Kérjük, támogassa adójának 1%-val a Táborfalvai Közművelődési és Népzenei Egyesületet, amely kezdettől fogva részt vesz a nyári Csutorás Táborok szervezésében, év közben pedig folyamatosan szerepet vállal az Ország Közepe Térség közművelődési, kulturális tevékenységében, ezzel is fenntartva az értékközvetítés folyamatosságát.

Rendelkező nyilatkozat letöltése itt. (pdf)Sok szeretettel várunk minden régi és új táborozót az idei táborainkba!

II. Csutorás Fióka Tradíció tábor:

Örkény, 2013. július 28. - augusztus 3.

XVIII. Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctábor:

Örkény, 2013. augusztus 4. - 11.

A táborokról reklámvideók megtekinthetők a bal oldali oszlopban lévő YouTube linkeken, illetve fotóalbum és összefoglaló filmek a fenti "Multimédia" menüben.

A legegyszerűbben online lehet jelentkezni a fenti "jelentkezés" menüben!

Plakát letöltése itt (pdf)!
Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke köszöntő, üdvözlő beszédet mond a A Magyar Kézművességért Alapítvány 2013. május 2-n, 14:00 órakor megnyitásra kerülő "Magyar Kézművesség – 2013 és Szent István kora – kézműves szemmel" c. kiállításon, könyvbemutatón az Országos Széchenyi Könyvtárban (Budavári Palota F épület).

A köszöntő szövege itt megtekinthető.

A meghívó innen letölthető.


"Jeles Csutorás táborozók" - Csizmadia Anna, 2009:Kovács Ferraru Krisztián:
A citeratanfolyam következő alkalmának időpontja:


2013. május 05.

Várom szeretettel a jelentkezőket! :)

Jelentkezés: alexa@bertaalexandra.hu
Kint voltunk a táncháztalálkozón!

A képek megnézhetők a
"Multimédia - Fotók - Táncháztalálkozó 2013" menüben,
vagy csak egyszerűen klikk a kis képre!
Sajnos kevesen tudják


Mert ha többen tudnák, akkor minden nap sorok kígyóznának a Fővárosi Operettszínház pénztáránál. Esetleg az is előfordulhatna, hogy tüntetők követelnék, szerepeljen többször a darab a színház műsorrendjében! Tovább >>>


Gratulálok Dr. Révay Andrásnak az élmény sodrásába alkotott írásához, beszámolójához. Különösen elismerő a cikk, mert szerzője nemcsak az újságírásban, a művelődéstörténetben avatott, hanem a jó boroknak, a gasztronómiának is jeles szakértője. A Mathiász János hungarikum életművére épülő "Borban a vigasz" előadásban több hungarikum - a szőlőbűvész, a magyar operett-játszás, Puskás, Jedlik szikvize – egymásba ölelkezése garancia KERO, a Budapesti Operettszínház, a Hungarikum Szövetség alelnöke rendezésében arra, hogy az egyetemes emberi kultúrát, reális önbecsülésünket, elismertségünket, a "Magyar érték világlépték" kiteljesülést élhetjük át az előadáson. Köszönet Mathiász Gábornak, a Mathiász HUSZ alelnöknek, a Mathiász örökség kezelőjének, a dédunokának, aki feleségével motorja a sikersorozatnak, a borrendek, a borlovag avatás, a borkóstolók szervezésének. Kívánom, hogy minél többen legyenek részesei az élménynek, amely kiteljesíti célunkat: "Örökségünk a ma élményével jövőnk alapja."

Budapest, 2013. 03. 26.
Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke
A citeratanfolyam következő alkalmának időpontja:


2013. április 07.

Várom szeretettel a jelentkezőket! :)

Jelentkezés: alexa@bertaalexandra.hu


II. Csutorás Fióka Tradíció Tábor, 2013. Július 28. - Augusztus 3.


ÚJDONSÁG!
Tárogató a Csutorás Táborokban!

Molnár Péter tárogatós (a Kecskés Együttes fúvósa) tanít tárogatót, töröksípot, Lukács Ágnes a Tárogató Archívum alapítója, kezelője előadást tart, Kvartettjük koncertet ad a táborban!
Riport Kacsó Hangával
és Csizmadia Annával

Az idei "Felszállott a Páva" résztvevőivel.

A Szolnok TV 2013.03.14.-i
"Örökségünk" című műsora.

Riporter: Munkácsyné Danyi ZsuzsaPályázati felhívás: Magyar Kézműves Remek 2013

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - immár 11. alkalommal - idén is meghirdeti egyfordulós pályázatát a Magyar Kézműves Remek elismerő cím elnyerésére.

A pályázat benyújtási határideje: 2013. május 31.

Bővebb információ:

Az idén is sok ponton megújult, egyszerűsödött és szélesebb kézműipari alkotói körnek szóló felhívásunkra várjuk minden pályázó jelentkezését. Reméljük, hogy a 2013. évi Magyar Kézműves Remek kiállításon a tavalyi rekordszámú jelentkezőnél is több pályaművel, illetve közülük kikerülő díjazandó remekkel találkozhatunk. A pályázati felhívás részletes leírása és a kitöltendő pályázati adatlap a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapjáról tölthető le.

Forrás: Magyar Kereskedelmi és IparkamaraA citeratanfolyam következő alkalmának időpontja:

2013. március 10.

Helyszín: Budapest, Marczibányi Téri Művelődési Központ

Jelentkezés: alexa@bertaalexandra.hu

Szeretettel várom a jelentkezőket!

Berta AlexandraII. Csutorás Fióka Tradíció tábor!
2013. Július 28. - Augusztus 3.

A részletekért klikkeljen ide!


Felhívás!
Tradíció Néprajzi Gyűjtő Pályázat 2013

A Magyar Néprajzi Társaság Tradíció pályázatot hirdet fő partnerével a Néprajzi Múzeummal és társkiíróival, a Honismereti Szövetséggel, az Apor Vilmos Katolikus Főiskolával, a Hagyományok Házával és a Hungarikum Szövetséggel. Több témában és minden korcsoport, a határon túliak részvételével az egyéni és csoportos önkéntes néprajzi gyűjtők, néprajzkutatók, pedagógusok és gyermekek pályázhatnak a hagyományok és a jelenkori élő kultúra dokumentálásával, gyűjtésével, feldolgozásával. Részletek itt >>>A citeratanfolyam következő alkalmának időpontja:

2013. február 17.

Helyszín: Bp. Marczibányi Téri Művelődési Központ

13:00 - kezdő csoport 15:00 - haladó csoport

Jelentkezés: alexa@bertaalexandra.hu

Szeretettel várom a jelentkezőket!

Berta Alexandra


A Magyar Néprajzi Társaság Önkéntes Gyűjtő Szakosztálya
tisztelettel meghívja januári ülésére, mely alkalommal

"Így gyűjtünk mi ..." -címmel

gyűjtési beszámolókat hallgatunk, bemutatókat tekintünk meg.
Az ülés nyitott, minden érdeklődőt örömmel látunk!

Időpont: 2013 január 17. (csütörtökön) 14 óra

Helyszín: Néprajzi Múzeum (Budapest V. Kossuth tér 12.) 105-terem

P R O G R A M :

Meghívó letöltése>>>Friss megjelenés!!!

Megjelent Birinyi József: Népi hangszerek készítése c. könyvének második kiadása! A könyv ára 1200.-Ft. Megrendelhető: az mf@mediaflash.hu címen. Átvehető személyesen 1031 Bp. Ádámföldi út 9. alatt, vagy postai utánvéttel (ez esetben az ár 1200.-Ft+postaköltség).

NÉPI HANGSZEREK KÉSZÍTÉSE

Ezzel a címmel vehetjük kézbe Birinyi József – többek között hangszertudós - munkáját. Az egész sorozat hasznos, érdekes "Fortélyok"-at tartalmaz, és valóban mindenféle kedves és ügyes dolgokra tanítja meg az olvasót. A CSER Kiadó gondozásában jelent meg, esztétikailag is nagyszerű élményt nyújtva. tovább>>>Csizmadia Anna, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem "népdalos" hallgatója, a Hajnal akar lenni..., Kárpát-medencei Népdalverseny 2009-es győztese, az örkényi Csutorás Nemzetközi Népzenei és néptánc Táborban, Holecz Margitkától tanult rimóci dalokkal jutott tovább a Felszállott a páva középdöntőjébe.
Gratulálunk a kupuszinai, délvidéki Annának, köszönjük a palóc, rimóci Holecz Margitnak (Népművészet Mestere), hogy a Csutorásban, a végek egymásba ölelkezésével ilyen sikert produkáltak! Az egykori palócok leszármazottja, Anna, találkozott az egyik legjobb mai palóc nótafával táborunkban. (Kupuszinát több száz éve palóc, felvidéki lakosokkal telepítették újra.)Régebbi híreink (2012. decemberig), ide kattintva olvashatók >>>